Kontakt
Novinky
Najpredávanejšie
Tovar v akcii
Úvod » Ryby
Ryby majú významné nutričn éhodnoty a prinášajô organizmu mnoho blahodárnych účinkov. V prvom rade sú bohaté na ľahko stravitelné kvalitné bielkoviny. Predstavujú cca 15–20 % z celkového obsahu. Obsah tukov je v rybom mäse rôzny od 0,5 % až po 27 % (podľa druhu ryby), ale každopádne sa nejedná o „zlé“ tuky, ktoré zvyšujú cholesterol v krvi, ale o nenasýtené tuky s vysokou koncentráciou kyselín Omega 3. Tieto kyseliny sú dôležité pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení a pôsobia ako skutočné antioxidanty. Rybie mäso tiež obsahuje fosfolipidy - tuky dôležité k správnemu fungovániu nervovej sústavy. Ryby ďalej obsahujú minerálne látky, predovšetkým vápník, fosfor a jód. Z vitamínov je najviac prítomný vitamin A, ale výrazné sú tiež koncentrácie vitamínu B a D. Rybích kostí sa nemusíte báť!!!. Surové kosti sú pružné, a tak nehrozí ich zapichnutie nikde v zažívacom trakte. Rybie kosti sú veľmi dobre strávitelné.
Medzi veľmi chudé ryby (okolo 1 % tuku) patrí: treska, morská šťuka, šťuka, candát atd.
Medzi chudé ryby (zhruba 4 % tuku) patrí vedšina rýb, napríklad: kapor obyčajný, morský jazyk, mečúň atd.
Tučné ryby sú: úhor (23,7 % riečny, 19,6 % morský), losos (12 %), makrela a sleď (11,1 %) a ryby ako tuniak, pstruh a sardelky (8 %).